Αν και το 75% της επιφάνειας της γης αποτελείται από νερό, λιγότερο από 1% είναι φρέσκο πόσιμο νερό. Όμως εξαιτίας της μόλυνσης και της ρύπανσης του περιβάλλοντος δεν είναι όλο αυτό το νερό πόσιμο.
 
Μερικές από τις πιο κοινές αιτίες ρύπανσης είναι τα βιομηχανικά χημικά που βρίσκονται σε χώρους ρίψης απορριμμάτων όπως και αγροτικά φυτοφάρμακα τα οποία μεταφέρονται από το έδαφος στις πηγές πόσιμου νερού.
 
Το χλώριο που χρησιμοποιείται για να απολυμάνει το νερό έχει αντίστροφα αποτελέσματα στη γεύση και μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία καρκινογόνων ουσιών, όπως τριχλωρομεθάνιο, όταν αντιδρά με οργανικά υλικά στο νερό.
 
Παθογόνοι μικροοργανισμοί, όπως βακτήρια, ιοί και κύστες περνούν στο νερό μετά από καταιγίδες και δημιουργούν προβλήματα στο σύστημα υδροδότησης.
 
Πολλοί καταναλωτές, ευαισθητοποιημένοι από τα προβλήματα του μολυσμένου νερού, στρέφονται στο εμφιαλωμένο νερό γιατί νιώθουν πως διατρέχουν κίνδυνο καταναλώνοντας το νερό της βρύσης. 
 
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι φιλτραρίσματος του νερού στο σπίτι, ανάλογα με την απόδοσή τους και την τιμή τους. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου Ασθενειών, τα συστήματα Αντίστροφης Ώσμωσης είναι τα πιο αποδοτικά στη δραστική μείωση ανεπιθύμητων μετάλλων, πτητικών οργανικών συμπλόκων, μολύβδου, φυτοφαρμάκων και νιτρικών αλάτων. Τα συστήματα αντίστροφης ώσμωσης αναγκάζουν το νερό να περάσει με πίεση από μια μεμβράνη με μικροσκοπικούς πόρους, η οποία συγκρατεί τις ακαθαρσίες.
 
Ακόμα και οι καταναλωτές που νομίζουν πως δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το πόσιμο νερό θα πρέπει να αναλογιστούν τις επιλογές που έχουν γύρω από το πόσιμο νερό. Επειδή το νερό φαίνεται καθαρό και δεν μυρίζει  δεν υπάρχει καμιά εγγύηση ότι είναι καλό. Παθογόνοι μικροοργανισμοί ή ενώσεις, όπως αρσενικό, μόλυβδος, χαλκός και νιτρικά άλατα, δεν αναγνωρίζονται εύκολα. Ακόμα και αν το νερό στην περιοχή σας είναι καλό, μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα ρύπανσης κατά το στάδιο παροχής και, όπως στην περίπτωση κάθε μολυσμένου νερού, τα βρέφη, οι ηλικιωμένοι, γυναίκες σε εγκυμοσύνη και οι ασθενείς με ανεπάρκεια στο ανοσοποιητικό τους σύστημα βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο. Τα συστήματα αντίστροφης ώσμωσης και τα φίλτρα παρέχουν ασφάλεια ότι το νερό είναι προστατευμένο, οτιδήποτε και αν συμβεί στην πηγή του νερού ή στο σύστημα παροχής του.