Η κουζίνα είναι ένας από τους πρωταρχικούς χώρους στον οποίο μπορείτε να αντιληφθείτε τα οφέλη του καθαρού νερού.

Η κατανάλωση σαπουνιού και απορρυπαντικού μειώνεται σημαντικά αφού στο μαλακό νερό δεν υπάρχουν μέταλλα τα οποία δυσχεραίνουν τη δράση τους. Ένα μεγάλο μέρος των συστατικών στα απορρυπαντικά πιάτων και στο σαπούνι είναι χημικές ενώσεις για να μαλακώνουν το νερό και να παρεμποδίζουν την αντίδραση μεταξύ των απορρυπαντικών και των μετάλλων που βρίσκονται στο νερό. Με το μαλακό νερό δεν απαιτείται η δράση αυτών των ενώσεων και έτσι χρησιμοποιείται λιγότερη ποσότητα απορρυπαντικού και σαπουνιού. Με αυτόν τον τρόπο εξοικονομείτε χρήματα σε απορρυπαντικά πιάτων, απορρυπαντικά πλυντηρίων πιάτων, σαπούνι χεριών και καθαριστικών.
 
Επιπλέον το μαλακό νερό δεν επιτρέπει το σχηματισμό αλάτων στο εσωτερικό των υδραυλικών εγκαταστάσεων και των συσκευών που χρησιμοποιούν νερό. Οι συσκευές λειτουργούν πιο αποδοτικά ενώ αυξάνεται η διάρκεια χρήσης τους. Στην Αμερική κάποιες μεγάλες εταιρείες κατασκευής πλυντηρίων και συσκευών που χρησιμοποιούν νερό, όπως είναι η Maytag, έχουν αναγνωρίσει τα προβλήματα που δημιουργεί το σκληρό νερό και συνιστούν τη χρήση οικιακών αποσκληρυντών νερού για να εξασφαλίσουν την καλύτερη απόδοση των προϊόντων τους.
 
Επιπρόσθετα, το Ασβέστιο και το Μαγνήσιο, που υπάρχουν στο νερό και συμβάλλουν στη σκληρότητα του, επηρεάζουν τη γεύση των τροφών και των ποτών.
 
Το σκληρά μέταλλα επηρεάζουν καταρχήν τη γεύση του νερού και έπειτα τη γεύση των ποτών και ροφημάτων που φτιάχνουμε από νερό, όπως είναι ο καφές, το τσάι, οι συμπυκνωμένοι χυμοί, οι σούπες και το ζελέ. Επίσης οι μολυντές του νερού αλληλεπιδρούν με τις τροφές δημιουργώντας δυσάρεστες οσμές και ανθυγιεινά παράγωγα.
 
Κατά δεύτερον, ορισμένες τροφές, όπως είναι τα φρέσκα λαχανικά, δεν μαγειρεύονται καλά ή δεν έχουν καλή γεύση όταν μαγειρεύονται με σκληρό νερό, επειδή το ασβέστιο αλληλεπιδρά με μια πρωτεΐνη στην επιφάνεια των λαχανικών, κάνοντάς τα σκληρά και ζαρωμένα.